Препоръки за сигурност при ползване на ePay.bg


Защитата на информацията и данните на клиентите е основен приоритет на Ипей АД като оператор на системата еPay.bg. Дружеството прилага най-високите стандарти за информационна сигурност и използва най-съвременните методи и технологии за защита на клиентските данни.

Препоръчваме Ви да следвате настоящите съвети за сигурност, които ще Ви помогнат да се предпазите от интернет измами и да защитите личните си данни.

Препоръки за опазване на лични данни

1. Достъп до сайта еPay.bg

 • Достъпвайте еPay.bg директно чрез набиране на адреса https://www.epay.bg. Не използвайте функции за автоматично допълване на адреси.
 • Винаги проверявайте дали уеб страницата, която отваряте, за да достъпите ePay.bg, е автентична и комуникацията с нея е подсигурена. В момента, в който заредите страница на www.epay.bg, в горния ляв ъгъл на браузера се появява зелен катинар . Ако кликнете на него, можете да получите информация за сертификата на сайта, който задължително трябва да е издаден на www.epay.bg.
 • Когато приключите ползването на профила си в ePay.bg, винаги използвайте бутона “Изход”, преди да затворите браузера.

2. Парола и потребителско име за достъп до ePay.bg

 • Сменяйте паролата си периодично (минимум веднъж на шест месеца). Препоръчително е паролата Ви за достъп да е различна от паролата Ви за достъп до социални мрежи, имейли.
 • Не запаметявайте Вашето потребителско име или парола за достъп до еPay.bg във Вашия браузер.
 • Не записвайте Вашата парола и потребителско име за достъп до ePay.bg на хартия, на компютъра или на мобилния си телефон.
 • Не споделяте данните за достъп до еPay.bg с трети лица.

Фишинг (phishing) и e-mail съобщения

Така наречените фишинг атаки са най-разпространеният начин, по който злонамерени лица се сдобиват с лични данни. Този вид измама се осъществява, когато някой Ви изпрати e-mail, представяйки се от името на даден сайт или организация. В него обикновено Ви уведомяват, че имате съобщение от сайта или че трябва да препотвърдите личните си данни. Предоставя Ви се интернет връзка /link/, която води към страница, визуално наподобяваща на оригиналния сайт. На тази страница ви подканват да въведете потребителското си име и парола или данни за Вашата банкова карта и др. След това въведената информация се използва за кражба на самоличност или неоторизиран достъп до интернет банкирането Ви, до профила ви в системи за онлайн плащания или неоторизирано плащане с Вашата банкова карта.

Как да разпознаете фишинг (phishing)

 • Почти винаги съобщенията не са персонализирани
 • Често съдържат правописни и граматични грешки
 • Създават усещане за спешност
 • Приканват Ви да въведете потребителско име, парола, лични данни или информация за карти

Как да се предпазите от фишинг (phishing)

 • Спазвайте препоръките за достъп до сайта еPay.bg.
 • ePay.bg не изпраща по e-mail съобщения, които Ви приканват да предоставите данни за Вашата парола, потребителско име, данни за номера на Вашата банкова карта и секретен код и др. еPay.bg не разменя този тип информация с клиентите по e-mail.
 • еPay.bg не изпраща по e-mail съобщения, съдържащи връзки към уеб страница на еPay.bg, в която се изисква въвеждане на парола и потребителско име.
 • Подобни съобщения могат да бъдат опити за измама – в такива случаи не отговаряйте на съобщението, а се свържете с нас на телефон: 02 9210880 или ни пишете на e-mail адрес: support@epay.bg, като препратите подозрителното съобщение като прикачен файл.

Зловреден софтуер

Зловредният софтуер е вирус, който поразява компютъра Ви и позволява да се събере секретна информация, като номера на банкови карти, пароли за достъп и друга лична информация. По-голямата част от случаите на инсталиране на зловреден софтуер се дължи на действия на потребителите, които посещават уеб страници с нелегитимно съдържание, отварят приложения към е-mail съобщения от непознати податели или свалят файлове от Интернет.

Как да се предпазите

 • Не инсталирайте и не използвайте софтуер със съмнителен произход.
 • Добре е да се поддържа и използва антивирусна програма на компютъра, от който ползвате ePay.bg и други сайтове, чрез които извършвате плащания или банкирате.

Допълнителни средства за сигурност при плащане чрез ePay.bg

ePay.bg Ви предоставя допълнителните средства за сигурност, които се използват за потвърждаване на плащанията чрез системата

Не предоставяйте мобилния си телефон, на който получавате SMS съобщения или dpass парола за потвърждения на преводи на други лица.